Szűcs Tamás arcképeMANAGER COACH: SZŰCS TAMÁS

Sok éves vezetői és belső coaching tapasztalattal
a hátam mögött, managercoachként

  vállalati vezetőkkel dolgozom,
akikre

egyre nagyobb nyomás nehezedik
azért, hogy

minél jobb eredményeket sajtoljanak ki

saját magukból és cégükből vagy részlegükből.

Manager coaching konzultációinkon megmutatom, hogyan alkalmazzák az általam is kipróbált technikákat, amivel megtöbbszörözhetik a teljesítményt.

 

Ki is ez a Szűcs Tamás manager coach, üzleti vezetők trénere?

Manager coach: Szűcs Tamás
Vezetői, manageri tapasztalatom

IBM: üzletágvezető, üzletági értékesítési vezető, regionális projekt manager, konzultáns
 
Accenture: manager
 
Oracle: üzletág vezető, üzletági értékesítési manager,
 
Convergys: régió vezető (EMEA: Európa, Oroszország és Szovjetúnió utódállamok, Közel-kelet, Afrika), regionális projekt manager,
 
Avaya Communication: régió manager (CEE-Russia-CIS-ME-A: Közép-kelet Európa, Oroszország és Szovjetúnió utódállamok, Közel-kelet, Afrika)
 
Műszertechnika Holding: üzletág és kommunikációs vezető
 
Megújult Videoton: marketing kommunikációs vezető
 
 
Hazai és multinacionális cégeknél szerzett sok éves vezetői és belső manager coach gyakorlatomra alapozva, vezetői tanácsadóként, menedzser coach-ként segítem azoknak a vállalati vezetőknek és munkatársainak tevékenységét, akik, illetve akikről tudják, hogy többre lennének képesek.

Régebben, még nem túl tapasztalt vezető koromban, amikor nem tudtam, hogy a világ legjobb menedzserereinek munkáját saját manager coach segíti, én is úgy gondolkoztam, ahogy ma Magyarországon az üzleti és intézményi vezetők többsége. Azaz ...

Coaching? – az nem kell

Amikor az egyik volt cégemnél, ahol üzletágvezető voltam, egyik vezető társam beszélt arról, hogy hatalmasan segítette a munkáját egy néhány beszélgetésből álló manager coaching találkozó sorozat, nem értettem miről beszél. Én jó vezetőnek tartottam magam - „hozom a terveket”, az üzlet növekszik, mi kell még? Mi értelme lenne megbeszélni a legbelsőbb gondolataimat, terveimet, döntéseimet egy idegennel? Az aggodalom is megszólalt bennem: vajon nem jár-e veszélyekkel az üzleti, szakmai munkámról folytatott nyílt és őszinte beszélgetés
Vezető társam hiába próbált meggyőzni azzal, hogy úgy érzi, munkája sokkal hatékonyabb lett, döntéseit gyorsabban hozza meg, beosztottai is jobban teljesítenek és az üzletág működését jelző mennyiségi és minőségét mutatók is emelkedtek a manager coaching hatására, bízva saját sok éves vezetői tapasztalatomra, tartottam magam ahhoz, hogy nekem erre nincs szükségem.

Gyakran mégis jól jön egy - csak a vezetőnek elkötelezett - tanácsadó

Manager tevékenységem során gyakran jöttek olyan pillanatok, amikor akár saját, akár munkatársaim cselekedeteivel, tudásával kapcsolatban úgy éreztem, ez a feladat már talán túl sok.

Manager coach: Szűcs Tamás
Coaching képzéseim

ECA (European Coaching Association)
  Business és Management Coach képzés
IBM Coaching for success
IBM Professional Consulting
IBM Vezetői Akadémia
Avaya Human Communication for Managers
Avaya The Coaching Edge/
  Employee Performance
Avaya Coaching in the Workingplace
Oracle Manager Development Program/
  Coaching for Personal Development
Convergys Coaching Program
 

Munkatársaim életét alapvetően befolyásoló döntések meghozatala
Amikor azonban egy bonyolult, emberek életét alapvetően befolyásoló, de valójában csak az én részlegemre tartozó döntés előtt álltam, azt éreztem, most igen, most jól jönne valaki, akivel megbeszélhetném ezeket a kérdéseket. Na de kivel? Főnökömmel? Azt nem, ne lássa rajtam, hogy határozatlan vagyok. Valamelyik vezető társammal? Velük sem, mert az én döntésem hatással lehet az ő működésükre is, így esetleg kihasználhatják a helyzetet. Beosztottakkal meg pláne nem tárgyalhatók meg az esetlegesen őket is érintő kérdések. És akkor újra előjött az ismerős érzés: vezetői, manageri döntéshozatalaimban gyakran magányos vagyok.


Kiváló munkatárs kommunikációjának célirányos fejlesztése
Volt egy munkatársam, aki szakmailag kiváló és nélkülözhetetlen volt, de kommunikációs készségének, kapcsolatteremtő képességének fejlesztésére lett volna szükség. Vezetőként, managerként tudtam, hogy mit kellene tenni, de előtte sok egyéb, magasabb prioritású feladatot kellett megoldjak. Tehát az volt a kérdés, hogy ki lehetne az, akit megkérhetnék arra, hogy foglalkozzon vele?

Újonnan kinevezett manager vezetői képességeinek fejlesztése
Egy másik esetben, egy munkatársként kiválóan teljesítő beosztottamat kineveztük középvezetőnek. Kapott ugyan valamilyen vezetőképzést, de a vezetői, manageri feladatai egészen mások voltak, mint amit korábban beosztottként végzett. Segítségre lett volna, hogy ne nekem kelljen odafigyelni mindennapos tevékenységére és csak nagyom komoly esetben, jöjjön hozzám vezetői problémáival.

Feladatkör bővülés – a régiek mellett újabb manageri felelősségek
Máskor vezetőként feladatköröm kibővült, új feladatokat kaptam. Bár voltak határozott elképzeléseim arról, hogy mit és hogyan kellene tennem, mégis jó lett volna valakivel, - aki nincs kapcsolatban döntéseimmel - megtárgyalni hogy az alternatívák közül mi az optimális megoldás.

A manager coach számára kötelező az üzleti és a magánéleti titoktartás

Amikor aztán megtudtam, hogy más bizalmi foglakozások hasonlóan a manager coach is titoktartással tartozik a megbeszéléseken elhangzottakról, azt mondtam magamban, szeretném megtudni mi is ez a coaching.

Éppen kapóra jött, hogy még 1997-ben, az IBM-nél elindult egy, a szolgáltatásban dolgozó managereket, vezetőket továbbfejlesztő képzés, amelyben komoly rész foglalkozott a manager coachinggal. Ettől kezdve, minden munkahelyemen foglalkoztam manager coaching-gal.

Kiknek nyújtok manager coaching szolgáltatást:

 • Manager coach: Szűcs Tamás
  Szakmai szervezeti tagságaim

  IVSZ Képző tagozat
  Neumann János Számítástechnikai Társaság
  HR kompetencia Network
  Coaches Training Institute Co-active Coaches Network
  New Coach Business Network
  New Coach Connection
  Centrál továbbképző műhely
  az üzleti vezetőknek, managereknek
 • IT, műszaki vezetőknek
 • újonnan kinevezett vezetőknek
 • a cég életében kiemelt szerepet játszó munkatársaknak,
 • a potenciális vezetőknek,
 • az cég termékeit, szolgáltatásait értékesítő kereskedőknek,
 • a HR-rel foglalkozó személyeknek.


Én már a fentiek közül minden szerepben dolgoztam, így az esetlegesen előálló megoldandó problémák, nehéz helyzetek, potenciális csapdák, veszélyek ismertek számomra, tehát a kikerülésük is sokkal könnyebben megy az én segítségemmel
A személyes manager coaching a vezetőknél és a kiemelten fontos munkatársi körnél nagyon hatékony,

alacsony költségű és azonnali,
a munka teljesítményben azonnal megmutatkozó eredményeket hoz.

Vélemény - Szűcs Tamás vezetői coachról
Egy külföldre terjeszkedő magyar vállalat első embere

Kellett a határozottságod, az hogy döntésekre kényszeríttettél, az hogy egzakt megoldásra törekedtettél és valamit ki akartál hozni belőlem.
 Egy vállalati felsővezető mondta, néhány tízezer forintot megér nekem, hogy egy manager coach-ot alkalmazzak és egy külső objektív személy szűrőjén át, négyszemközt átgondoljuk feladatmegoldásaimat és döntéseim várható következményeit. És arra is, hogy nyugodt lehetek, mert azon vezetőtársaimnak a döntései, akikkel manager coach foglalkozik, kiállják egy ilyen szűrő próbáját.
A manager coaching találkozókon ügyfelem munkahelyi feladataival, problémáinak, eseteinek megoldásával foglalkozunk, tehát valójában a mindennapi munkáját végezzük. És mindezt, akár a munkahelyen, akár munkaidőben.

Kezdjük el a coacholást,
egy díj nélküli, ingyenes konzultációs beszélgetéssel!
Hívjon a +36 30 274 6550 mobil telefonon.

 

Valami jobb szó a coaching, coach helyett?
1 megfelelő szó = 3 db díjmentes személyes coaching találkozó

 
A honlapon szerettem volna az angol coaching szó helyett valami frappáns és a tevékenységet jól kifejező magyar kifejezést használni:
 
+ Gondolkoztam a tanácsadás szón, de ez nem igazán fedi a valóságot, mert a manager coach nem tanácsot ad, hanem a vele szemben ülő legjobb formáját igyekszik felszínre hozni. Segítő, támogató, fejlesztő tanácsadás lehetett volna, de nekem, mint volt vezetőnek egyik sem felelt meg.
 
+ Átnézve a sportból jövő elnevezéseket, sem a tréner, sem az a személyi edző kifejezés nem az igazi, mert a manager coach nem elsősorban a verseny előtti alapozást, felkészítést végzi (néha persze azt is), hanem inkább “a verseny, a meccs közben” igyekszik a legjobbat kihozni a vezetőből.
 
+ A legújabb fordítások az elmeedző, a kócs nem igazán szerencsés szavak.
 
+ Az üzleti edző nem rossz, egyetlen szépség hibája van, hogy a manager coach nem az üzlettel foglalkozik.
 
Így aztán maradtam a nekem nem igazán tetsző, de az általánosan elterjedt, coach kifejezésnél.
 
Egy találó fordítás vagy elnevezés nekem megér 3 db díj nélküli coach találkozót, tehát ha valaki olyat tud mondani, ami igazán kifejezi a coaching szó értelmét, annak szívesen felajánlok 3 db díj nélküli coaching beszélgetést.
 
Rajta hát!
 

 

 Szűcs Tamás

manager coach, üzleti vezetők trénere
PBM Consulting
1117 Szerémi sor 12/B

info@managerCoach.hu


mobil telefon:
+36 30  274 6550

vissza a főoldalraimpactforcoaches logo