+36 30 274 6550      email küldés
Budapest és 100 km-es körzete

Vajon milyen vezető lehet a Mikulás?

Kezdőlap Vajon milyen vezető lehet a Mikulás?

A napokban egy érdekes, humoros történetet olvastam az amerikai Mikulásról, leghíresebb coach mesterem, Marshall Goldsmith tollából. Összefoglalom a lényegét.

A Mikulásról többnyire azonnal a piros ruha, a fehér szakáll, az ajándékokkal teli szánkó és a szánkót húzó rénszarvas jut az eszünkbe. Pedig az amerikai Mikulás történetből kiderül, hogy vezetői példakép is lehetne!
Milyen – a legjobb vezetőket idéző – kimagasló vezetői kvalitásokat mutat a Mikulás?

1. Legyen egyértelmű víziója

Egy vezető rendelkezzen egyértelmű vízióval arról, mit kell végrehajtani és hogyan. Sőt, ezt úgy kommunikálja, hogy azzal motiválja munkatársait.
A Mikulás gyerekek millióinak akar örömet és kedvességet nyújtani. És ki az, aki nem akarna beállni ezt célt segíteni?

2. Állítson egyértelmű elvárásokat és határokat
A kiváló vezetők egyértelmű elvárásokat és határokat szabnak munkatáraiknak. Sőt, megfelelően kell reagáljanak, amikor munkatársak teljesítik ezeket, de még inkább, amikor nem veszik figyelembe ezeket.
A Mikulás a jó gyerekeknek ajándékot, a rosszaknak virgácsot hoz.

3. Alakítson ki megbízható, kiválóan teljesítő csapatot
Semmilyen vezető nem tud minden munkát önmaga ellátni, tehát olyan csapat kell, akik biztosítják a zökkenő mentes és hatásos működést. Sőt, fontos, hogy a vezető úgy segítse munkájukat, ami lehetővé teszi sikeres munkavégzésüket.
A Mikulásnak víziója végrehajtásához szüksége van megbízható munkatársakra, akik elkészítik, becsomagolják az ajándékokat és eljuttatják ezeket a célszemélyekhez.

4. Legyen gondoskodó és fogékony
A kiváló vezető fogékony munkatársai szükségleteire. Ez, az odafigyeléssel kezdődik és a visszajelzéssel folytatódik. Sőt, ha jól odafigyel, az is kiderül, hogy mi motiválja a munkatársakat – a pénzen kívül.
A Mikulás évente milliónyi levelet kap a gyerekektől, amikben leírják vágyaikat, történeteiket és problémáikat. A Mikulásnak ezeket mind el kell olvasni és mindenki számára megfelelően kell reagálni.

5. Értékelje a kiválóságot
Lehetnek olyan munkatársak, akik nem jók az egymással való kommunikációban, vagy a gondolataik közreadásában, vagy valami másban, de egyéb területeken kimagaslót tudnak nyújtani. Sőt, ha segítjük őket, hogy saját területeiken a legeslegjobbak legyenek, ez mintaként szolgál környezetüknek, hogy ők is így viselkedjenek.
A Mikulás Rudolf nevű rénszarvasa, talán nem mindig találja meg a helyes utat a ködös éjszakában, de gyorsaságban verhetetlen.

Az eredeti cikk minden vezetői készséghez elgondolkodtató kérdéseket is tartalmaz, amikkel a vezetők fejleszthetik az egyes pontokhoz tartózó saját készségeiket.

Ha ez a kis történet mosolyt csalt az arcodra, akkor nagyon örülök, és ezzel az örömmel

kívánok neked sok-sok örömmel, nevetéssel, szeretettel, jó reményekkel és áldásokkal teli, békességes, boldogságos Új Évet!

u.i.1. a fenti és a többi vezetői készség fejlesztésére örömmel állok a te és kollégáid rendelkezésére, a leghatékonyabb vezetőfejlesztő módszerrel, az egyéni vagy a team coachinggal!
https://managercoach.hu/vezetok/

u.i.2. a cikk eredetije itt található:
https://knowledgebank.mgscc.net/5-powerful-leadership-lessons-from-santa-claus/