+36 30 274 6550      email küldés
Budapest és 100 km-es körzete

Tudástár

Kezdőlap Tudástár

Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 7

Milyen fizetési konstrukciót alkalmazol?

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 7. része

Ebben a cikkben főleg azoknak a coachokhoz írok, akik coach tevékenységből kívánnak megélni, vagy éppen ezt tervezik, és fontos számukra a folyamatos, lehetőleg tervezhető coacholásból származó bevétel.

Jól tervezhető a bevétel, ha valamilyen fizetési konstrukciót ajánlunk saját szolgáltatásukért a klienseknek. 

Sok coachnál csak alkalmankénti fizetési konstrukció van. Egyedi találkozónként, a coacholás elején, vagy végén, kérik el a klienstől a szolgáltatásukért a díjat. Szerintem ez nem a legjobb megoldás, amivel elméletben lehet vitatkozni, de tapasztalatom szerint ez sem a coachnak, sem a kliensnek nem optimális.

A probléma az ülésenként fizetős modellel az, hogy a kliens kifizeti az ülésért a díjat. Ha jól sikerült a coacholás – miért ne ment volna jól – örvendve azt észleli, hogy javult az állapota, előrehaladt problémája megoldásában. Ez az alkalom végi “pillanatnyi” előrelépés megkönnyebbülést ad, és a kliens úgy érzi, mivel megkönnyebbült, meg is szűnt a probléma. (A coach tudja, hogy a kliens még egyáltalán nincs a folyamat végén.) Tehát nem jön vissza, vagy csak akkor jön vissza, amikor újra túl feszítő lesz a probléma, vagy újra nagy lesz a kínlódása. Érezhető, hogy ez se a kliensnek, se a coachnak nem jó.

  • A kliensnek nem jó, mert a jól sikerült coacholás után esetleg azt hiszi, hogy már minden rendben van – pedig nincs -, és a nehézségek, újra meg újra rátörnek. És így – nem utolsó sorban -, sokkal hosszabb lesz az igazi befejezésig eljutó coacholási folyamat.
  • De a coachnak sem jó hiszen, a betervezett következő találkozás ideje kárba vész, a betervezett bevétel nem érkezik meg. Arról nem is beszélve, hogy amikor a kliensnél újra előjön probléma, a könnyen felmerülhet benne a gondolat, hogy “lám, ez a coach nem igazából tudott segíteni teljesen megoldani a nehézségemet, hiszen újra ott vagyok, ahol elkezdtük, keressünk más coachot”. És ez még a jobbik eset, ahhoz képest, hogy “a coacholás nem alkalmas számomra és nem ér semmit”.

Csak, ha más fizetési konstrukció elképzelhetetlen, – szerintem – csak akkor célszerű alkalmankénti fizetési konstrukciót alkalmazni.

Hasonló a helyzet a havi alapú számlázással is. Megeshet, hogy a kliens pillanatnyi érzelmeinek engedve, könnyen abbahagyja a munkát az egyik kifizetett hónap végén, még akkor is ha épp a közepén vannak a coacholási folyamatnak. Amikor valaki megbíz egy coachot, és egy hónap után a kliens abbahagyja – amire természetesen minden joga megvan -, akkor a coach azt érezheti, hogy rosszul coachol, pedig csak még nem tartanak ott, hogy elérkezzenek a végeredményhez.

Például láttam már olyat, hogy egy álláskereséssel kapcsolatos coacholásnál a kliens otthagyta a coachát, mert a coacholás első hónapjában még nem kapta meg álmai állását. Aki ismeri az álláskeresési folyamatokat, az tudja, hogy ez elég irreális elvárás. És ha emellett, ráadásul a kliens tele van felfokozott érzelmekkel – márpedig nagy valószínűséggel jelen van az aggódás, az elkeseredés, a harag, a türelmetlenség, stb. -, akkor könnyen azt hiheti, hogy nem jó coachot választott, vagy a coacholás nem ér semmit és abbahagyja. Pedig a coach-csal már kiválasztották milyen munkát szeretne, ezeket hol lehet megkapni, kész van egy alap CV és motivációs levél, sőt aktív keresés is folytattak az interneten és a közösségi médiában is. Ha a kliens ilyen esetben elhagyja a coachot, akkor előáll ugyanaz az helyzet mint az előző pontban és egy tapasztalatlanabb coachban könnyen kétségek támadhatnak, hogy alkalmas-e egyáltalán coachnak.

Tanulság és javaslat

Tehát javaslom, coachként ne kezdjük alkalmankénti, vagy havi fizetési konstrukcióval coach praxisunkat.

A cikksorozat következő darabjában elmondom nálam mi vált be és milyen fizetési konstrukciót javaslok.

Ha több ilyen tapasztalatot szeretnél hasznosítani, gyere és csatlakozz:
http://managercoach.hu/coacholas_a_gyakorlatban-231/

A cikksorozat előző darabja itt olvasható

Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 6

Még egy ok, ami miatt nagyon ügyelj a bemutatkozó beszélgetés időzítésére

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 6. része

Ez a mondat volt az előző cikk tanulsága: “Tehát javaslom, hogy ügyelj az elegendő idő tervezésre a bemutatkozó üléseknél, azért, hogy az idő rövidsége miatt ne veszítsd el az ügyfelet.

Hadd hozzak ide erről egy fontos gondolatot: ha elveszítesz egy ügyfelet, mindenki veszít.

  • Te azért veszítesz, mert “elüldöztél” egy ügyfelet, hiszen eltöltöttél egy jó csomó időt a potenciális ügyféllel, és ez alatt az idő alatt nem kerestél pénzt. Persze ilyen eset, azért időről időre megtörténik. Még az előre jól kidolgozott bemutatkozó beszélgetés struktúránál, az alkalmazott legjobb módszerekkel, technikákkal és a legjobb potenciális ügyfeleknél is, megtörténik, hogy néha az emberek nem fognak felfogadni coachuknak. És ez rendben is van, ilyen a normális üzletmenet.
  • De ami a legrosszabb, hogy a potenciális kliens úgy érzi, hogy kudarcot vallott a coacholással és örökre elmegy a kedve mindenfajta coachtól.

Pedig én hiszem, hogy a coaching az egyik legértékesebb és legerősebb változtató erő a földön. Nagyon kevesen vannak akik gyorsan és hatásosan teljesen egyedül ki tudnak jönni egy problémából. Ilyenkor vagy egyedül szenvednek többnyire nagyon hosszú ideig, vagy segítséget kérnének, de nem tudják, hogy hova, kihez forduljanak. Sok embernek van szüksége coach segítségére, még akkor is, ha nem tudják ezt.

Számomra nincs rosszabb, mint amiatt elüldözni valakit a számára fontos segítségből, mert én elrontottam az időzítést.

Tanulság és javaslat

Kedves coach társam, még egyszer leírom: coachként ügyeljünk az elegendő idő betervezésére, legfőképpen a bemutatkozó üléseknél, azért, hogy az idő rövidsége miatt ne veszítsük el az ügyfelet.

Tehát az első bemutatkozó, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen

  • nem célszerű csak coacholni, és coacholni, és coacholni – ahogy a sorozat korábbi részében – itt  már szó volt erről.
  • nem érdemes egy “egész estés” “önfényező prezentációt” tartani, ahol a coach csak magáról, saját coacholásairól beszél, esetleg coacholásról általában, és főleg arról, hogy miért kellene valakinek mindenképpen vele dolgoznia. – erről itt lehet olvasni.
  • nem ajánlatos saját coacholási szolgáltatásunk túl agresszív, túl rámenős eladása sem, mert hogyan lehet valakit coacholni, ha neki kellemetlen érzései vannak velünk kapcsolatban – itt
  • elegendő időt célszerű hagyni az összes felmerülő kérdés megválaszolására. (itt olvasható)
  • megfelelően betervezni az időt (itt olvasható)

Hát akkor mit kell csinálni? – szokták tőlem kérdezni ilyenkor a kezdő coachok.

A legelső, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni“.

Hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, erről is tanulunk a 2023.02.17.-én kezdődő 6 alkalmas online Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók (https://managercoach.hu/coacholas_a_gyakorlatban-231/)

A cikksorozat előző darabja itt olvasható

Hogyan lehetsz elégedett coach?

Gyakorlatlan és kevésbé magabiztos coachoknak

A magabiztosság és a céltudatosság két olyan tulajdonság, ami nagyon fontos coacholáskor. Ha vállalati környezetben dolgozol coachként, akkor még fontosabb. Ezeket a készségeket elsősorban hosszú idejű gyakorlattal lehet megszerezni és megszilárdítani.

De lerövidítheted ezt az időt!

Ez a lerövidítés, a különleges technikákat és coach fejlesztő eszközöket alkalmazó Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozat. Ezt a coach továbbképzést kifejezetten kevés coach tapasztalattal rendelkező coachoknak fejlesztették ki coacholásban és tréningvezetésben nagy tapasztalatú coachok. A cél az, hogy a résztvevők minél hamarabb magabiztos és sikeres coachok legyenek.

Összetett világunkban a sokféle nehézséggel, problémával, bonyodalommal és különféle elérendő célokkal megjelenő kliensek komoly kihívást jelentenek minden coach számára. Ahhoz, hogy sikeres coachok legyenek, megfelelő gyakorlattal kell rendelkezniük, hiszen néhány másodperc alatt kell döntést hozniuk arról, hogy milyen helyzetben mit tegyenek, milyen kérdést tegyenek fel, milyen módszert, milyen coach-eszközt, gyakorlatot alkalmazzanak.

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozat lehetőséget ad arra, minél hatásosabban és hatékonyabban segíts ügyfeleidnek megoldani nehézségeiket, elérni céljaikat, megkérdőjelezni berögzült hiedelmeket, feltételezéseiket, kialakítani stressz-ellenálló stratégiáikat, és segíts nekik olyan rugalmas terveket készíteni, amelyekkel mindenfajta jövőbeli szituációra megfelelően tudnak reagálni.

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
workshop-sorozatra
2023.04.28-ig kedvezményes áron!

A coach-fejlesztésre speciális megközelítést alkalmaz
ez a workshop-sorozat

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS coach továbbképzésen alkalmazott különleges módszerek, eszközök és technikák kifejlesztésekor kifejezetten a kevés coach tapasztalattal rendelkező coachok minél hatásosabb és gyorsabb fejlesztése volt a cél.

A módszer már bevált, sikeresen működik a gyakorlatban is. Ezekkel a kipróbált módszerekkel a workshop-sorozat megtanít, hogyan érheted el, hogy ügyfeleid hatékonyabb vezetővé, sikeres és elégedett emberekké váljanak.

Ez a online továbbképzés 3 modulból áll és modulonként 3×180 perc élő online továbbfejlesztést tartalmaz Pap Edinával és Szűcs Tamással. Itt csoportos és páros gyakorlatokat, előadásokat, résztvevői beszámolókat, kérdés-felelet részeket, személyes gyakorlásokat, minta bemutatókat alkalmazunk, azért, hogy a résztvevők nagy biztonsággal tudjanak sikeresen coacholni.

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
workshop-sorozatra
2023.04.28-ig kedvezményes áron!

Légy magabiztos, céltudatos, határozott és sikeres coach!

Adj esélyt magadnak, hogy olyan coach légy, akire az ügyfeleid, akik lehetnek vezetők vagy magánemberek, mindig számíthatnak bármilyen problémával, nehézséggel vagy elérendő céllal küszködnek.

Tanulj
a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
szakértőitől és közösségének tagjaitól!

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozatot a coacholásban és tréningvezetésben nagy tapasztalatú coachokPapp Edina coach és szervezetfejlesztési tanácsadó és Szűcs Tamás senior coach – hozták létre és vezetik.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás senior coach, évtizedes hazai és multinacionális vállalati vezetői, majd felsővezetői munka után, már több mint 15 éve főállású coach.  Sok-sok vezetőt segített már sikeres vezetővé, és sok coachot tanított és fejlesztett elégedett szakemberré válni. 7 évet tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen és sok más képzőintézményben. Szakmai munkájában folyamatosan alkalmazza a vezetés-tudomány és az agykutatás legújabb eredményeit. Számos áltata coacholt személy választotta a coacholást hivatásul.

Papp Edina coach és szervezetfej-lesztési tanácsadó, 17+ év multinacionális vezetői tapasztalattal, 1500+ tréneri órával, 200+ óra coaching gyakorlattal rendelkezik. Különböző coach területek szakértője: Vezetői coaching, Változáskezelés és szemléletfejlesz-tés, Személyes hatékonyság növelése, Lean és Kaizen szemlélettel a vezetésben, Stílus coaching és Personal Branding, Pályavitel és pályaorientáció. Évek óta a Magyarországi Coach-szervezet Szövetségének alelnöke.-

Légy te is része
a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
közösségének!

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozatra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzen arról, hogyan segíthet ügyfeleinek célratörőbben viselkedni, kritikusabban gondolkodni, hatékonyabban vezetni, jobb döntéseket és elégedettebbnek lenni hozni ebben a komplex világban.

Élő coach gyakorlások

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS kurzus tele van gyakorlással. A megtanulsz és begyakorolsz mindent, amire szakmailag szükséged van ahhoz, hogy sikeres coach légy.

  • Egyéni coacholás
  • Coacholás hármasban
  • Minta coacholás csoportban
  • Mentor coaching

A résztvevők váltott párokban, csoportokban tudják gyakorolni a számukra szükséges készségeket és egymástól is tanulva meggyőződhetsz arról, hogy te is milyen jól tudsz működsz különböző körülmények között

Élő coach minta bemutatók

Szabadíts fel a benned rejlő képességeket és tanuld meg a hiányzó készségeket szakértő oktatók segítségével!

  • Minden élő minta bemutatót szakértők mentorálnak
  • Saját élményként megtapasztalod a tanult készségek hatásosságát és meggyőződhetsz arról, hogy a tanult készségek milyen jól működnek különböző körülmények között

A minta coacholás bemutatókon megfigyelheted hogy Pap Edina, Szűcs Tamás, és más coachok hogyan használják a tanult coach technikákat, eszközöket valós körülmények között. Saját élményként megtapasztalva a technikákat, eszközöket, begyakorlás után azonnal el tudod kezdeni használni őket saját gyakorlatodban.

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS-t elvégzett coachként olyan készségekkel fogsz rendelkezni, ami segít 

  • túljutni a kezdeti nehézségeken
  • észrevenni az eddigi erősségeidet és azokat a gyakorlatban alkalmazni
  • jobban megérteni a nehézségeket, amik előtted állnak és nagy magabiztossággal megoldani őket
  • létre hozni rugalmas terveket és alkalmazkodási stratégiákat
  • gyorsabban meghozni jobb döntéseket

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
workshop-sorozatra
2023.04.28-ig kedvezményes áron!

Referenciák a korábbi – a résztvevő kérésére plusz alkalmakkal bővített – workshopokról

Sokaknak hiányzik ez a fajta gyakorlati megerősítés. Hasznos, azonnal használható.
Horváth Gábor üzletág igazgató, life és business coach
Éreztem a gondoskodást, a maximalizmust, a csapatszellemet és a tökéletességre törekvést a teljes folyamat alatt.
András Kriszta solution focus coach
A saját coaching identitásom keresem és úgy érzem, ez a képzés sokat tett azért, hogy erre rátaláljak és tudatosítsa mindezt bennem.
Multinacionális vállalati vezető, Business & Life coach
A képzés azért volt hasznos, mert: gyakorlatias megközelítés, önbizalmat,lendületet adott, megfogható jobban az egész folyamat
Ügyszolgálati vezető, life és üzleti coach

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
workshop-sorozatra
2023.04.28-ig kedvezményes áron!

Mit nyújt a workshop sorozat

  • 3 program modul, (egyenként 3×3 óra élő online alkalom)
  • 27 óra élő online előadás és gyakorlat
  • 25 db feletti coach eszköz, technika
  • legalább 18 gyakorlati óra az online alkalmakon kívül
  • legalább 29 db kritikus fókuszpont megtárgyalása
  • több mint 20 db betanult gyakorlat
  • ötletek a coach praxis építéséhez
  • limitált létszám
  • szakmai közösség
Mind a  online alkalmon legalább 3 óra értékes tudás, tapasztalatátadás, gyakorlati betanulás, saját módszer kialakítás történik.

A időpontok: 

3 modul, modulonként 3×3 óra online alkalom

Az alkalmak szerdánként 17.00-20.00 között – online

ESETVEZETÉS-1: 3×3 óra online

   2023 május 17, 
   2023 május 24, 
   2023 május 31.

ESETVEZETÉS-2: 3×3 óra online

   2023 június 9, 
   2023 június 16,
   2023 június 23 

Az időpontok változhatnak a résztvevőkkel való közös megegyezés alapján.

ESETVEZETÉS-33×3 óra online

Az időpontok véglegesítése a résztvevőkkel közösen történik.
Mind a 3×3 online alkalmon legalább 3 óra értékes tudás,
tapasztalatátadás, gyakorlati betanulás, saját módszer kialakítás történik.

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
workshop-sorozatra
2023.04.28-ig kedvezményes áron!

A képzés tervezett témái modulok szerint

Áttekintés

Az ESETVEZETÉS-1 a sikeres coacholás elindításával, a coacholási folyamat legfontosabb teendőivel foglalkozik, sok-sok gyakorlattal.

Főbb témakörök

 • Ismerkedés
 • Mire van szükség még az első találkozás előtt?
 • Mi legyen a fókuszban?
 • Honnan-hová?
 • Mi a te erősséged?
 • Legelső találkozás a klienssel
 • Az egyik legfontosabb és mégis elhanyagolt teendő
 • Te hogyan csinálod? – ötletek, javaslatok
 • Az első igazi coacholás – mire ügyelj itt?
 • Merre haladjunk a coacholással?
 • A résztvevők személyére szabott témák és gyakorlásuk
 • Sok-sok gyakorlás

Tanult coach eszközök száma

legalább 6 db – sok begyakorlással

Hossz

3×3 óra online

Az egyes modulok témái a résztvevők tudásának, tapasztalatának, igényeinek függvényében változhatnak.

Áttekintés

Az ESETVEZETÉS-2 a célmegvalósítás hatásos lehetőségeit tartalmazza és tapasztalati javaslatokat, trükköket, ötleteket ad, sok-sok gyakorlattal.

Főbb témakörök

 • Merre, hogyan haladjunk az klienssel?
 • Célra tartás az előrehaladás alatt
 • Milyen fajta coach beszélgetések szokásosak?
 • Mi olyan fontos a coach beszélgetés előtt?
 • A valódi coach beszélgetések struktúrája
 • A coaching beszélgetés elemeinél mire ügyeljünk?
 • Te hogyan csinálod?
 • Szerződés, dokumentumok
 • Extra értékek, amiket  adhatsz klienseidnek
 • A résztvevők személyére szabott témák és gyakorlásuk
 • Sok-sok gyakorlás

Tanult coach eszközök száma

legalább 12 db – sok begyakorlással

Hossz

3×3 óra online

Az egyes modulok témái a résztvevők tudásának, tapasztalatának, igényeinek függvényében változhatnak.

Áttekintés

Az ESETVEZETÉS-3 a coacholás sikeres befejezésével és a további coacholási lehetőségek feltérképezésével foglalkozik, sok-sok gyakorlattal.

Főbb témakörök

 • A coach folyamat lezárásának elemei
 • További közös munka lehetőségek feltérképezése
 • A kliens tudásának megerősítése
 • Referencia
 • Nehéz ügyfél/kliens – hogyan kezeljem?
 • A coachok szokásos legnagyobb hibái
 • Coacholási cél/terv gyakorlatok
 • Célratartás, előrehaladás a gyakorlatban
 • Saját coach módszertan
 • Nehézségeim, akadályaim és megoldásuk
 • Ami eddig kimaradt
 • Sok-sok gyakorlás

Tanult coach eszközök száma

legalább 11 db – sok begyakorlással

Hossz

3×3 óra online

Az egyes modulok témái a résztvevők tudásának, tapasztalatának, igényeinek függvényében változhatnak.

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
workshop-sorozatra
2023.04.28-ig kedvezményes áron!

Nekem való ez a
Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS?

Hogyan segít ez, hogy sikeres coach
legyek?

Ha néhány éve végzett
coach vagy

Ha már néhány éve coacholsz és még
nincs profittermelő coach tevékenységed, coach praxisod, akkor ehhez első lépés a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozat. Itt erős magabiztosságot tudsz szerezni coach gyakorlatodban és
ez a sikeres coach egyik fő ismertetőjegye.

Ha újra és újra képzéseket
és tanfolyamokat keresel ahelyett, hogy építenéd coach praxisodat

Nem vagy biztos a tudásodban? Vagy tartasz a sikertelenségtől?
Ezen a képzésen az eddig tanultakat átültetheted a gyakorlatba és olyan saját
módszert dolgozol ki, ami el tudja hozni számodra a sikeres coacholást.

Nincs elég
magabiztosságod a coacholáshoz?

Akkor ez a képzés kell neked, mert itt a sok gyakorlás, a
mások tapasztalata, a begyakorlott tudás és a saját kidolgozott coaching esetvezetésed
olyan tudást ad, amivel a coaching folyamat minden lépésénél tudod mik a
következő lépések, és azokat hogyan tudod megtenni.

Minden coach
beszélgetés előtt összeszorul a gyomrod – félsz, hogy nem leszel jó?

Megtanulod, hogy az ügyfelek mit várnak egy coachtól. A képzésen strukturáltan kidolgozod saját
coaching esetvezetésedet, amivel a kliensek az első találkozáskor téged
választanak coachuknak és sikeresen viszed végig a
coach folyamatokat.

Ha kezdő coach vagy

Ahogy a mondás mondja “gyakorlat teszi a mestert”,
ezen a képzésen a gyakorlati munkán van a hangsúly. Itt a tapasztalt coachok segítségével begyakorolt tudás biztos szakmai
erősségként készségszintűvé tud válni és már úgy coacholsz
mint egy profi.

A képzésen olyan gyakorlati témákat is megtárgyalunk – és nem csak megtárgyalunk, hanem be is gyakoroljuk -,  amik nem szerepelnek a coach képzéseken, de a sikeresség szempontjából fontosak.
Például:
VALÓS ÜGYFÉLÉLMÉNY ONLINE IS?

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozat fontos részét képezi a gyakorlatias tapasztalatok és eszközök megismerése ONLINE coachingban is!

Te is szívesen használsz eszközöket a coaching beszélgetések során?

Mi már paradigmát váltottunk és már nemcsak személyesen, hanem a távolságot legyőzve online is hatékony coaching folyamatot tudunk vezetni.

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop sorozaton – egyebek között – megbeszéljük az alábbiakat:

 • Hogyan teremtheted meg ezt a vizuális élményt online coachingban?
 • Hogyan kerül itt is fókuszba az ügyfél érzékelése?
 • Mire  és hogyan tudsz előre felkészülni?
 • Mi az, ami spontán is alkalmazható?
 • Hogyan vonjuk be a klienst az online gyakorlatokba?

Ha többet szeretnél megtudni a coaching online térbeli gyakorlatáról is jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshopra!

SAJÁT BEGYAKOROLT COACH MÓDSZERTANOD LESZ

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozaton NEM általános ismereteket kapsz, hanem tapasztalatátadást, értékes tudásmegosztást, gyakorlatokon keresztüli betanulást és saját módszer kialakítási lehetőséget.

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS képzésen lépésenként létrehozzuk azt a rád szabott rendszert, ami

  • célratörő magabiztosságot ad arra, hogy
  • coaching kliensed
  • nagy biztonsággal eléri az általa kitűzött célt,
  • elégedett lesz munkáddal és
  • örömmel ajánl téged másoknak is.

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozaton tapasztalt coachok és coach trénerek lesznek segítségedre. Az itt begyakorolt tudás biztos szakmai erősségként készségszintűvé válhat, és a workshop-sorozat végére már úgy coacholsz, mint egy felsőkategóriás profi. A képzésen, saját coach gyakorlatodban erős önbizalmat szerezhetsz, ami a sikeres coachok egyik fő ismertetőjegye.

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozaton

  • a sok gyakorlás,
  • a mások tapasztalatátadása,
  • a begyakorlott tudás és
  • a saját magad által kidolgozott coaching esetvezetésed

nagy jártasságot ad a coach-technikádban. Ezzel a begyakorlottsággal a coaching folyamat minden pontjánál tudod mik a következő lépések, és azokat hogyan kell megtenned. Az eddigi tudásodat rutinná fejlesztheted és kidolgozhatod a te személyiségedhez legjobban illeszkedő coaching módszertant.

A Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozat végére olyan komplett, saját coach-technikád lesz, ami mindig biztosítja a coaching folyamatok sikeres befejezését.

Ha azt szeretnéd, hogy minden coacholásod sikeres legyen, jelentkezz a 2023 február 17.-én induló Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozatra!

A 3 modulos  workshop-sorozat díjai:

A modulokra egyenként is lehet jelentkezni, de 3 modul díja egyösszegben kedvezőbb!

1 modul díja (3 nap):   45 000 Ft

3 modul díja (9 nap) 2023.04.28-ig:   110 000 Ft 

3 modul díja (9 nap) egy-összegben: 120 000 Ft

Visszafizetési garancia

A korábbi alkalmak résztvevőinek több mint 90%-a mondta, hogy ajánlaná a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS workshop-sorozatot ismerőseinek. Mi biztosak vagyunk benne, hogy te is kiemelkedő értéket fog kapni. Ha valamilyen okból valamelyik alkalom szervezése meghiúsulna, a korábban befizetett arányos összegre pénzvisszafizetési garanciát nyújtunk.

Jelentkezz a Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS
workshop-sorozatra
2023.04.28-ig kedvezményes áron!

További információk:

Szűcs Tamás  +36 30 274 6550

Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 5

A bemutatkozó beszélgetés időzítései

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 5. része

A cikksorozat előző részében javasoltam, hogy a bemutatkozó beszélgetésre tervezzünk be elegendő időt. Itt most elmondom, hogy a megtapasztaltak alapján mi lett az én legjobb gyakorlatom, én hogyan csinálom a bemutatkozó beszélgetés időzítését!

A bemutatkozó beszélgetés időpont egyeztetésén azt mondom a hozzám fordulóknak, hogy a foglalkozás 50 perc és másfél óra közötti hosszúságú szokott lenni. Arra kérem őket is, hogy 90 perce tervezzenek be rá. Személy szerint én szintén 1 1/2 órát ütemezek be a naptáramba. Így elegendő idő van az ülésre, és nagy valószínűséggel nem fogunk kifutni az időből.

Ha arra az időszakaszra, ami a potenciális ügyfélnek megfelelő, már beterveződött egy másik, ‘régi’ klienses megbeszélés, akkor – megkérve a potenciálisat, hogy várjon egy kicsit – felhívom az eredetileg beütemezettet és kérem, hogy toljuk el, esetleg ütemezzük át megbeszélésünket. Csak miután ezt sikerült megtenni, akkor véglegesítem a potenciális klienssel az időpontos és ekkor írom be a naptárba a találkozót. Na és megkérem a klienst, hogy ő is írja be – lehetőleg ott velem – a naptárába a lefoglalt időszakaszt. Így sokkal jobban kézben tudom tartani az ügyfelekre fordított időmet.

Egy titok

Elárulok egy titkot az időzítésemről, ami azért titok mert eddig senkinek nem meséltem róla. Miután főállású coach vagyok, nagyon fontos a folyamatos bevétel, azaz a folyamatos ügyfél utánpótlás, a sales munka. Lehet, hogy lesznek olyanok, akik nem értenek velem egyet, de a folyamatos ügyfélmunka érdekében időpont ütközés esetén én “előnyben” részesítem a potenciális ügyfelet, és a már meglévő klienst kérem meg, hogy találjunk másik időpontot. Ez a nézőpont talán túl kereskedői központú, a folyamatos bevétel biztosítása miatt, a potenciális kliens időjavaslatához próbálok igazodni.

Normálisan, folyamatosan óránként tudok egy-egy 55 – 60 perces coacholási ülést tartani, és csak teljesen új kliensnél kell felborítani ezt a rendet. Így ugyan nem sok idő marad az ügyfelek közötti regenerációra, ellazulásra, de optimálisabban tudom felhasználni az időmet. Egyébként, amikor valahol alkalmazásban vagyunk, akkor is folyamatosan kell a 8 órát ledolgozni, nem?

A fent leírt módszerrel nem kell aggódnom, hogy kifutok az időből egy potenciális ügyfélnél, mert tőlük is azt kérem, hogy másfél órát ütemezzenek be. Nagyon-nagyon ritka, hogy egy bemutatkozó beszélgetés másfél óránál tovább tartson. Sőt gyakran, 45-50 perc alatt végig lehet csinálni és ilyenkor a felszabaduló időt sok minden egyéb fontos dolgokra – többnyire felfrissülésre, felkészülésre, szakirodalomra, vagy egyéb, szokásos teendőkre – tudom fordítani.

Tehát javaslom, hogy coachként ügyeljünk az elegendő idő betervezésére a bemutatkozó üléseknél, azért, hogy az idő rövidsége miatt ne veszítsük el az ügyfelet.

A legelső, ismerkedő, coach-választó beszélgetéseken

A legelső, ismerkedő, coach-választó beszélgetéseken a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni“.

Hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS online coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók.

A cikksorozat előző darabja itt a következő itt olvasható.

Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 4

Nincs elegendő idő

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 4. része

Coach praxisom kezdetén elkezdtem különböző dolgokat és technikákat kipróbálni a bemutatkozó beszélgetéseimen, azért, hogy meglássam melyik a leghatásosabb. Hamarosan ezek a beszélgetések egyre inkább pozitív ügyfélreakcióval fejeződtek be: “igen, szeretném ha együtt dolgoznánk“. És mindez, egyre magasabb coach díjakért. De hadd hozzak ide egy hibát, amit én is elkövettem: nem szántam elég időt a bemutatkozó ülésekre. Néhány esetben pórul is jártam.

Egyre többször 3/4 óra alatt végig tudtam csinálni a bemutatkozó az üléseket. Emiatt a találkozót megelőző időpont egyeztetéseken elkezdtem azt mondani jelentkezőknek, hogy ezek a megbeszélések 45  – 50 percesek. Mindezt azért, hogy adott idő alatt minél több klienst tudjak fogadni.

Hamarosan azonban, az történt, hogy voltak olyan potenciális kliensek, akikkel végigcsináltam a betervezett bemutatkozó beszélgetést. A beszélgetés végén a kliensek szuper elégedettek voltak, ennek hangot is adtak, és érezhető volt, hogy akarnak velem dolgozni. De végeleges döntésük előtt hallani szerettek volna az én coacholásomról is. Kíváncsiak voltak, hogy “az hogyan működik?, hogyan segít nekik?, a coaching díj lehetőségekről” stb. És ilyenkor- mivel lejárt az előre betervezett idő és már megérkezett a következő kliens – azt kellett mondjam “Sajnálom, nézzünk egy másik időpontot és majd akkor nagyon szívesen válaszolok ezekre a kérdésekre, de most be kell fejezzük!” 

Természetesen néhány nappal későbbre egyeztettünk is másik beszélgetéseket. De ott meg kellett tapasztaljam, hogy addigra már sokuknál a lendület elszállt, és majdnem minden előröl újra kellett kezdeni. Arról nem is beszélve, hogy teljesen ugyanazt a beszélgetést nem lehetett még egyszer lefolytatni, hanem improvizálni kellett és ugyanazokat a dolgokat más módon kellett prezentálni.

Sőt, történt ilyen a másik oldalról is. A potenciális ügyfél tervezett be 45 perc utánra egy másik találkozót, és emiatt kellett abbahagyni, majd újrakezdeni a bemutatkozó beszélgetést.

Mi a legbosszantóbb?

Gyakran így is tudtam szerezni ügyfeleket, de sokszor nem. Pályám elején azt gondoltam, hogy nincs nagyobb pazarlás, mint amikor egy csomó időt eltöltök azzal, hogy díj nélküli coacholok. (Erről is írok majd egyik következő cikkemben). Csakhogy van rosszabb is: ha valaki nagyon közel van ahhoz, hogy coachának fogadjon téged, és az egyetlen ok, amiért ez mégsem történik meg, hogy te nem ügyeltél az időre. Kifutottál az időből és ami a legrosszabb, mindezt a bemutatkozó coach beszélgetésen. Ráadásul könnyen lehet, hogy kétszer is jelentős időt kellett eltölteni, de mindezt hiába, ha nem fogad fel coachának.

A tanulság és javaslat

Tehát javaslom, tervezzünk be elegendő időt a bemutatkozó beszélgetésre!
Én hogyan csinálom a bemutatkozó beszélgetés időzítését?
– ezt mondom el a cikksorozat következő részében elmondom.

Tehát az első bemutatkozó, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen

  • nem célszerű csak coacholni, és coacholni, és coacholni – ahogy a sorozat korábbi részében – itt  már szó volt erről.
  • nem érdemes egy “egész estés” “önfényező prezentációt” tartani, ahol a coach csak magáról, saját coacholásairól beszél, esetleg coacholásról általában, és főleg arról, hogy miért kellene valakinek mindenképpen vele dolgoznia. – erről itt lehet olvasni.
  • nem ajánlatos saját coacholási szolgáltatásunk túl agresszív eladása sem, mert hogyan lehetne valakit coacholni, ha neki kellemetlen érzései vannak velünk kapcsolatban – erről itt írok.
  • elegendő időt célszerű hagyni az összes felmerülő kérdés megválaszolására. (itt olvasható)

Hát akkor mit kell csinálni? – szokták tőlem kérdezni ilyenkor a kezdő coachok.
A legelső, ismerkedő, coach-választó beszélgetéseken a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni“.

Hogyan tudjuk ezt megtenni?

Hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS online coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók.

A cikksorozat előző darabja itt található

Coachként mit NE tégy és mit tégy az első, ismerkedő beszélgetésen egy új klienssel? – 3

Teljesen új kliens – mit NE tégy és mit tégy az első, ismerkedő beszélgetésen?

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 3. része

A harmadik hiba, amit néhány – főleg az üzleti szférából jövő – kezdő (és gyakran a nem kezdő) coach elkövet, hogy a legelső, az ismerkedő, coach-választó beszélgetésen túlságosan erőlködve megpróbálja eladni saját coacholását. Ilyen esetekben a coach túl agresszíven, túl rámenősen, túlságosan az eladásra koncentrál és ez frusztráló, kellemetlen érzéseket kelthet potenciális kliensben.

A tapasztalat szerint ez, az alábbi estetekben szokott előfordulni:

  • kezdő coachoknál – az induló ügyfélkör megszerzésekor,
  • amikor a coach előzőleg értékesítőként (is) dolgozott és tudja, hogyan kell egy terméket eladni és a megszokott módszereivel adja el saját coacholását,
  • amikor a coach anyagilag nagyon rá van szorulva, hogy új ügyfélt szerezzen.

Én már sokszor voltam olyan helyzetben, amikor túl agresszíven próbáltak meg eladni nekem valamit. Ha kedves olvasóm, voltál már valaha is olyan helyzetben, hogy valaki autót, biztosítást, előfizetés-módosítást, vagy akár coacholási szolgáltatást akart neked eladni, és pszichológiai nyomást kezdett gyakorolni rád, akkor tudod, hogy ez nagyon kínos és ráerőltetett érzés.

Bár néha-néha az ilyen helyzet hozhat eredményt és valós eladáshoz vezethet, távozás után azonban, a legtöbb ember azt éli meg, hogy kellemetlenül, kínosan érzi magát és szeretné az egészet visszacsinálni. Coachként nekiindulni egy ilyen kapcsolatnak, igazi próbatétel és nem sok sikerrel kecsegtet.

Saját coacholási szolgáltatásunk túlságosan rámenős eladása nem ajánlott, mert éppen a coach és kliens közötti bizalmat ássa alá, tehát – nagyon ajánlom – kerüljük el!

Az első bemutatkozó, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen

  • nem célszerű csak coacholni, és coacholni, és coacholni – ahogy a sorozat korábbi részében – itt  már szó volt erről.
  • nem érdemes egy “egész estés” “önfényező prezentációt” tartani, ahol a coach csak magáról, saját coacholásairól beszél, esetleg coacholásról általában, és főleg arról, hogy miért kellene valakinek mindenképpen vele dolgoznia. – erről itt lehet olvasni.
  • nem ajánlatos saját coacholási szolgáltatásunk túl agresszív, túl rámenős eladása sem, mert hogyan lehet valakit coacholni, ha neki kellemetlen érzései vannak velünk kapcsolatban.

A legelső, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni“.

Hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő 6 alkalmas online Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók (https://managercoach.hu/coacholas_a_gyakorlatban-231/)

A cikksorozat előző darabja itt olvasható

Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 2

Megismétlem, hátha van, akinek most is hasznos!

Ne rólad szóljon az alkalom!

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 2. része

Egy másik szokás, amit a kezdő – és gyakran nem csak a kezdő – coachok elkövetnek, hogy legelső, az ismerkedő beszélgetésen végig magukról beszélnek. A rendelkezésükre álló idő nagy részében arról beszélnek, hogy milyen coach sikereik voltak, és, hogy miért érdemes velük coacholni.

Én magam, – talán mert én nem vagyok igazi extrovertált alkat – nem szoktam ilyet tenni, de mióta kezdő coachok segítésével is foglalkozom, több hasonló esetet hallottam. Sőt, volt, hogy a saját bőrömön is megtapasztaltam ezt, amikor én választottam saját coachot, és az évek során volt néhány coach ismekedő ülésem ilyen coachokkal.

Például az egyik alkalommal, valaki szinte egész idő alatt csak magáról beszélt, hogy milyen coach készségei vannak, milyen jó coach iskolába járt, milyen coach bizonyítványokat szerzett, milyen coach minősítése van és azt hogyan érte el, milyen coach szervezeteknek a tagja, azokban mit csinál, – de nagyon keveset tett azért, hogy én vele akarjak dolgozni. Így aztán nem is dolgoztam vele!

A tanulság és javaslat

NE tedd, hogy a legelső, ismerkedő coacholó beszélgetésed csak rólad és a te coacholási sikereidről szóljon!

Tehát az első bemutatkozó, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen

  • nem célszerű csak coacholni, és coacholni, és coacholni – ahogy a sorozat korábbi részében – itt  már szó volt erről, és
  • nem érdemes egy “egész estés” “önfényező prezentációt” tartani, ahol a coach csak magáról, saját coacholásairól beszél, esetleg coacholásról általában, és főleg arról, hogy miért kellene valakinek mindenképpen vele dolgoznia.

Hát akkor mit kell csinálni? – szokták tőlem kérdezni ilyenkor a kezdő coachok.

Az első ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni”. 

Hogyan tudjuk ezt megtenni? 
Erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS online coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók.

A cikksorozat következő darabja itt olvasható

Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 1

Megismétlem, hátha van, akinek most is hasznos!

Ne old meg a problémát!

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 1. része

Kezdő – és gyakran nem csak a kezdő – coachoktól gyakran hallani, hogy az a jó, ha a legelső, az ismerkedő, a bemutatkozó beszélgetésen megoldják a kliens problémáját. Azt gondolják, hogy ilyenkor a gyakorlatban is demonstrálják az új, a potenciális kliensnek, hogy milyen jó coachok. Elmondom ezzel kapcsolatos saját esetemet. Ez már nagyon-nagyon régen volt, de ezt az esetet sohasem felejtem el, mert olyan erős érzéseket hagyott bennem.

Közvetlenül a coach-képzésem után jelentkezett egy új potenciális kliens, hogy van egy problémája, amit egyedül nem tud megoldani, segítsek neki. Szuper – mondtam magamban a kezdő coachok elkötelezettségével, – ez nem túl bonyolult ügy, megoldjuk és lesz egy igazi ügyfelem. Így is történt, leültünk beszélgetni, és én úgy vezettem a beszélgetés, ahogy a coach-képzésen tanultam. Az ülés végére beszélgető partnerem felismerte mit kell változtasson és azt is átvettük hogyan oldja meg azt a nehéz helyzetet, amivel előtte hetekig nem tudott mit kezdeni. Ő köszönte szépen a segítséget, én mondtam, hogy várom ügyfeleim között. Azóta is várom jelentkezését! Pedig, kiváló coach munkát végeztem, és az ügyfél nagyon elégedetten távozott. És mivel az első beszélgetést ingyenesre hirdettem meg, díj nélkül végeztem el ezt a kiváló munkát – pedig igen csak jót tett volna anyagi helyzetemnek a cocholás díja.

Nem én vagyok az egyetlen, aki így csinálta. Később, mióta kezdő coachok coacholásával és szakmai továbbfejlesztésével is foglalkozom, sok hasonló esetet is hallottam.

A tanulság és javaslat

A tanulság és javaslatom kezdő coachok számára (gazdasági szempontokat mérlegelve – főleg azok számára, akik ebből kívánnak megélni): nem célszerű azonnal megoldani teljes mértékben azt, amiért potenciális kliens coachhoz jött az ismerkedő, a coach-választó beszélgetésen.
Legfőképpen, ha ez az első beszélgetés ingyenes!!!

Hát akkor mit kell csinálni? – szokták tőlem kérdezni ilyenkor a kezdő coachok.

Az első ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni”. 

Hogyan tudjuk ezt megtenni? 
Erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS online coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók.

A cikksorozat következő darabja itt olvasható

 

Coachként mit NE tégy az első, ismerkedő beszélgetésen egy új klienssel? – 2

Néhány éve végzett és kezdő coachoknak

Teljesen új kliens – mit NE tégy az első, ismerkedő beszélgetésen?

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 2. része

Egy másik szokás, amit a kezdő (és gyakran a nem kezdő) coachok elkövetnek, hogy legelső, az ismerkedő beszélgetésen végig magukról beszélnek, arról, hogy milyen coach sikereik voltak, és, hogy miért érdemes velük coacholni. Én magam, – talán mert én nem vagyok igazi extrovertált alkat – nem szoktam ilyet tenni, de egyrészt mióta kezdő coachok segítésével is foglalkozom, több hasonló esetet is hallottam. Másrészt, saját bőrömön is tapasztaltam ezt, amikor nekem kellett saját coachot választanom: az évek során volt néhány bemutatkozó ülésem, ilyen coachokkal.

Például az egyik alkalommal, valaki szinte egész idő alatt csak magáról beszélt, hogy milyen coach készségei vannak, milyen jó coach iskolába járt, milyen coach bizonyítványokat szerzett, milyen coach minősítése van és azt hogyan érte el, milyen coach szervezeteknek a tagja, azokban mit csinál, – de nagyon keveset tett azért, hogy én vele akarjak dolgozni. Így aztán nem is dolgoztam vele!

Az első bemutatkozó, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen nem célszerű csak coacholni, és coacholni, és coacholni – ahogy a sorozat korábbi részében – itt – már szó volt erről.

Másrészt nem célszerű egy “egész estés” “önfényező prezentációt” tartani, ahol a coach csak magáról, saját coacholásairól beszél, esetleg coacholásról általában, és főleg arról, hogy miért kellene valakinek mindenképpen vele dolgoznia.

Tehát ne tedd, hogy a legelső, ismerkedő coacholó beszélgetésed csak rólad és a te coacholási sikereidről szóljon!

A legelső, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni”.

Hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő 6 alkalmas online Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók (https://managercoach.hu/coacholas_a_gyakorlatban-231/)

A cikksorozat előző darabja itt olvasható

Mit NEM és mit IGEN? – coachként az ismerkedő beszélgetésen – 1

Teljesen új kliens – mit NE tégy az első, ismerkedő beszélgetésen?

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 1. része

Kezdő coachoktól gyakran hallani, hogy az a jó, ha az ismerkedő beszélgetésen megoldják a kliens problémáját. Ekkor a gyakorlatban is demonstrálják az új, a potenciális  kliensnek, hogy milyen jó coachok. Elmondom ezzel kapcsolatos saját esetemet. Ez már nagyon-nagyon régen volt, de ezt az esetet sohasem felejtem el, mert olyan erős érzéseket hagyott bennem.

Közvetlenül a coach-képzésem után jelentkezett egy új potenciális kliens, hogy van egy problémája, amit egyedül nem tud megoldani, segítsek neki. Szuper – mondtam magamban a kezdő coachok elkötelezettségével, – ez nem túl bonyolult ügy, megoldjuk és lesz egy igazi ügyfelem. Így is történt, leültünk beszélgetni, és én úgy vezettem a beszélgetés, ahogy a coach-képzésen tanultam. Az ülés végére beszélgető partnerem felismerte mit kell változtasson és azt is átvettük hogyan oldja meg azt a nehéz helyzetet, amivel előtte hetekig nem tudott mit kezdeni. Ő köszönte szépen a segítséget, én mondtam, hogy várom ügyfeleim között. Azóta is várom jelentkezését! Pedig, kiváló coach munkát végeztem, és az ügyfél nagyon elégedetten távozott. És mivel az első beszélgetést ingyenesre hirdettem meg, díj nélkül végeztem el ezt a kiváló munkát – pedig igen csak jót tett volna anyagi helyzetemnek a cocholás díja.

Nem én vagyok az egyetlen, aki így csinálta, később, mióta kezdő coachok segítésével is foglalkozom, sok hasonló esetet is hallottam.

A tanulság és javaslatom kezdő coachok számára (gazdasági szempontokat mérlegelve – főleg azok számára, akik ebből kívánnak megélni):

az ismerkedő, a coach-választó beszélgetésen nem célszerű azonnal megoldani teljes mértékben azt, amiért potenciális kliens coachhoz jött.

Legfőképpen, ha ez az első beszélgetés ingyenes!!!

Hát akkor mit kell csinálni? – szokták ilyenkor kérdezni a kezdő coachok.

Az első ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni”.

Hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő online Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a gyakorlatlan, a kevésbé magabiztos, a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók.