+36 30 274 6550      email küldés
Budapest és 100 km-es körzete

Coachoknak – mit tégy az első, ismerkedő beszélgetésen?

Kezdőlap Coachoknak – mit tégy az első, ismerkedő beszélgetésen?

Néhány éve végzett és kezdő coachoknak

Teljesen új kliens – mit tégy az első, ismerkedő beszélgetésen?

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 1. része

Kezdő coachok között gyakran van egy olyan nézet, hogy az a jó, ha az ismerkedő beszélgetésen megoldják a kliens problémáját. Ekkor a gyakorlatban is demonstrálják az új, a potenciális  kliensnek, hogy milyen jó coachok. Elmondom ezzel kapcsolatos saját esetemet. Ez már nagyon-nagyon régen volt, de ezt az esetet sohasem felejtem el, mert olyan erős érzéseket hagyott bennem.

Közvetlenül a coach-képzésem után jelentkezett egy új potenciális kliens, hogy van egy problémája, amit egyedül nem tud megoldani, segítsek neki. Szuper – mondtam magamban, ez nem túl bonyolult ügy, megoldjuk és lesz egy igazi ügyfelem. Így is történt, leültünk beszélgetni, és én úgy vezettem a beszélgetés, ahogy a képzésen tanultam. Az ülés végére beszélgető partnerem felismerte mit kell változtasson és már tudta is hogyan oldja meg azt a nehéz helyzetet, amivel előtte hetekig nem tudott mit kezdeni. Ő megköszönte szépen a segítséget, én mondtam, hogy várom ügyfeleim között. Azóta is várom jelentkezését! Pedig, kiváló coach munkát végeztem, az ügyfél nagyon elégedetten távozott. És mivel az első beszélgetést ingyenen hirdettem meg volt, díj nélküli végeztem el ezt a kiváló munkát – pedig nagyon jót tett volna anyagi helyzetemnek a cocholás díja.

Nem én vagyok az egyetlen, aki így csinálta, később, mióta kezdő coachok segítésével is foglalkozom, sok hasonló esetet is hallottam.

A tanulság és javaslatom kezdő coachok számára (gazdasági szempontokat mérlegelve – főleg azok számára, akik ebből kívánnak megélni):

az ismerkedő, a coach-választó beszélgetésen nem célszerű azonnal megoldani teljes mértékben azt, amiért potenciális kliens coachhoz megy.

Legfőképpen, ha ez az első beszélgetés ingyenes!!!

Hát akkor mit kell csinálni? – szokták ilyenkor kérdezni a kezdő coachok.

Az első ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni”.

Hogy ezt hogyan tudjuk megtenni, erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő 6 alkalmas online Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók (https://managercoach.hu/coacholas_a_gyakorlatban-231/)