+36 30 274 6550      email küldés
Budapest és 100 km-es körzete

Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 2

Kezdőlap Mit NEM és mit IGEN az ismerkedő beszélgetésen coachként – 2

Megismétlem, hátha van, akinek most is hasznos!

Ne rólad szóljon az alkalom!

Coacholás a GYAKORLATBAN cikk-sorozat - 2. része

Egy másik szokás, amit a kezdő – és gyakran nem csak a kezdő – coachok elkövetnek, hogy legelső, az ismerkedő beszélgetésen végig magukról beszélnek. A rendelkezésükre álló idő nagy részében arról beszélnek, hogy milyen coach sikereik voltak, és, hogy miért érdemes velük coacholni.

Én magam, – talán mert én nem vagyok igazi extrovertált alkat – nem szoktam ilyet tenni, de mióta kezdő coachok segítésével is foglalkozom, több hasonló esetet hallottam. Sőt, volt, hogy a saját bőrömön is megtapasztaltam ezt, amikor én választottam saját coachot, és az évek során volt néhány coach ismekedő ülésem ilyen coachokkal.

Például az egyik alkalommal, valaki szinte egész idő alatt csak magáról beszélt, hogy milyen coach készségei vannak, milyen jó coach iskolába járt, milyen coach bizonyítványokat szerzett, milyen coach minősítése van és azt hogyan érte el, milyen coach szervezeteknek a tagja, azokban mit csinál, – de nagyon keveset tett azért, hogy én vele akarjak dolgozni. Így aztán nem is dolgoztam vele!

A tanulság és javaslat

NE tedd, hogy a legelső, ismerkedő coacholó beszélgetésed csak rólad és a te coacholási sikereidről szóljon!

Tehát az első bemutatkozó, ismerkedő, coach-választó beszélgetésen

    • nem célszerű csak coacholni, és coacholni, és coacholni – ahogy a sorozat korábbi részében –itt már szó volt erről, és
    • nem érdemes egy “egész estés” “önfényező prezentációt” tartani, ahol a coach csak magáról, saját coacholásairól beszél, esetleg coacholásról általában, és főleg arról, hogy miért kellene valakinek mindenképpen vele dolgoznia.

Hát akkor mit kell csinálni? – szokták tőlem kérdezni ilyenkor a kezdő coachok.

Az első ismerkedő, coach-választó beszélgetésen a megismerkedésen kívül, arról célszerű beszélgetni, hogy a coach milyen módon segíti a kliens problémájának megoldását, mi lesz az adott kliens coacholásának várható végeredménye, és ezt a potenciális kliens mennyire érzi reményteljesnek. Mindezt úgy, hogy a beszélgetőtársban bizalom ébredjen, hogy “igen, ez a coach tud segíteni nekem megoldani ezt a kérdést” és “el tud juttatni oda, ahol szeretnék lenni”. 

Hogyan tudjuk ezt megtenni? 
Erről is tanulunk a 2023.05.17.-én kezdődő Coacholás a gyakorlatban – ESETVEZETÉS online coach továbbképzésünkön. Erre szeretettel várjuk a kezdő és a néhány éve végzett coachokat. További részletek itt találhatók.

A cikksorozat előző darabja itt olvasható

A cikksorozat következő darabja itt olvasható