+36 30 274 6550      email küldés
Budapest és 100 km-es körzete

Utódlás kérdése

Kezdőlap Utódlás kérdése

Egyszerűbb esetek, megoldott problémák Szűcs Tamás managerCoach.hu coaching gyakorlatából

A kiindulási állapot: Egy üzleti vezető kliensem, aki felépítette, majd hosszú ideig sikeresen vezette cégét, elkezdett fogalakozni a visszavonulás gondolatával, és egyre többet foglalkoztatta az utódlás kérdése.

A coaching folyamat: Tudva, hogy az utódlással kapcsolatos kérdések nagy meglepetéseket tartogathatnak, nem szisztematikusan kezdtünk hozzá a feladat megoldásához. Lehet, hogy illogikusnak tűnik, de kliensemmel először is azt a kérdést vizsgáltuk, hogy belülről neveljen-e ki egy tehetséges fiatalt, vagy kívülről hozzon be egy tapasztalt szakember. Ennek oka az volt, hogy miután mentálisan akarta a visszavonulást, feltételezésem szerint csak pozitív, a visszavonulást megerősítő okokat talált volna és a pozitív okok kimondása tovább erősítette volna ezt a mentális pozíciót. Inkább távolabbról futottunk neki, mert felszínre szerettem volna hozni a kérdéssel kapcsolatos érzéseit, vágyait, legbelső óhajait. A külső vagy belső utód kérdése, az előnyök, hátrányok, ezek esetleges kompenzálása illetve helyettesítése, és a legfontosabb kritériumok meghatározása természetesen hozta magával, az utódlást követő helyzet elemzését, amikor is, közben hírtelen kijelentette: „Ne is folytassuk tovább! Már tudom, mit fogok tenni.”

Az eredmény: Amikor később, rákérdeztem, hogy visszanézve helyes volt-e a döntése, mosolyogva kijelentette: „Jobb nem is lehetett volna”, mert levette az utódlás kérdését napirendjéről, sőt elkezdett tervezgetni egy nemzetközi terjeszkedést.

Ha a gyakorlatban azonnal alkalmazható és részletesebb tudást szeretne a vezetői utódlás nehézségeinek legyőzéséről, akkor ezt gyorsan és eredményesen tudja megkapni a leghatékonyabb egyéni vezetőfejlesztés, a coaching keretében. Jelentkezés itt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *