+36 30 274 6550      email küldés
Budapest és 100 km-es körzete

Vezetői ötletek, bevált receptek, szakirodalom, cikkek 2019.10. hó

Kezdőlap Vezetői ötletek, bevált receptek, szakirodalom, cikkek 2019.10. hó

Ezen az oldalon vállalatokat, szervezeteket irányító vezetők számára ötletek, gondolatébresztő írásokat, és a saját fejlesztésükhöz és – költség nélküli – továbbképzésükhöz mindenféle business vezetői problémákra vonatkozó, szerintem hasznos, és AZONNAL ALKALMAZHATÓ cikkeket, szakirodalmakat gyűjtöttem össze.

A cikkek, weblapok, dokumentumok listája folyamatosan bővül, később érdemes újra-és újra visszatérni!

Néhány alap könyv, amit minden, embereket irányító vezetőnek ismerni kell, a vezetői hierarchia szintjétől függetlenül.

Vezető eredményesség tréning – VET – Thomas Gordon
A sikeres emberi kommunikáció alapkönyve, ami ”A szülői eredményesség tanulása és A tanári hatékonyság fejlesztése” sorozat része. A közlés sorompókat, de főleg lebontásukat taglalja vezetőknek és coachoknak. Ezt a könyvet nem csak vezetőknek, hanem mindenkinek meg kellene ismerni, és a könyvben lévő tudást mindenkinek minél többet kellene alkalmazni a mindennapi életben. (Jó sok ”minden” szorult ebbe a mondatba :- )

A team, avagy az együttműködő csoport – Meredith Belbin
“Kell egy csapat!” – hallani manapság mindenünnen. Nem arról van szó, hogy leértékelődtek a zseniális tudósok, magányos hősök, gyorslábú sprinterek, de kétségtelen, hogy összetettebbé, bonyolultabbá váltak a feladatok, élesebbé a verseny. Belbin a hatékony vezetői teamek kialakításának egyik legismertebb szakértője. Könyvének megírását, több évtizedes kutatómunka előzte meg. – idézet a könyv ismertetőjéből. kiadványából. A könyv alapmunkája az un. team coachingnak, azaz közösségek hatékonnyá fejlesztésének. A business vezetőknek, business coachoknak és team coachoknak szóló könyv több Internetes könyvesboltban is megrendelhető.

Jó munka – Csíkszentmihályi – Damon – Gardner
Mit jelent az, hogy valaki jó munkát végez? Egyszerűen csak annyit, hogy kellő szakértelemmel teszi a dolgát? Esetleg abból áll, hogy hírnévhez vagy pénzhez juttat minket? A könyv szerzői, a pszichológia tudományának világhírű művelői mindezt máshogy látják. Szerintük a jó munkához az is szükséges, hogy felelősségteljesen gondolkodjunk tevékenységünkről és annak messzebbre mutató következményeiről hogy miközben személyes kapcsolatainkat is építi, munkánk az egész társadalom hasznára váljon.
A személyes történeteken alapuló kötet kihagyhatatlan mindenkinek, akit érdekel, miként őrizheti meg személyes értékeit sokszor kemény versenyre kényszerítő világunkban úgy, hogy közben szakmailag is a legjobb teljesítményt nyújtja.

A természetes vezető – Az érzelmi intelligencia hatalma – Goleman – Boyatzis – McKee
Daniel Goleman világsikerű könyve, az Érzelmi intelligencia örök időkre átalakította az „okosságról” alkotott felfogásunkat. Megtudtuk, hogy az érzelmi intelligencia (EI) – tehát az a képesség, amellyel önmagunkat és kapcsolatainkat uralni tudjuk – nagyobb részben járul hozzá életünk sikereihez, mint az eddig mindenhatónak tartott IQ. A Goleman által alkotott szakkifejezés, a könyv eredeti címe, a „primal leadership” magyarul nehezen visszaadható. Azért fordítottuk „természetes vezetés”-nek, mert a szerzők arról győzik meg az Olvasót, hogy az érzelmi intelligenciára építő vezetés a vezetés természetes módja. A szerzők kipróbált módszereket mutatnak be, amelyek segítségével a vezetők megtanulhatják – fokozatosan elsajátítani, fejleszteni és megőrizni érzelmi intelligencia-kompetenciáikat; – munkatársaik, illetve beosztottjaik lelkesítését és motiválását; – csoportjuk, illetve cégük, szervezetük egészében érvényesíteni a rezonáns vezetésmód jótékony hatását; – a rezonancia segítségével növelni a cég teljesítményét.

Az első kettő csak nyomtatott formában van meg nekem, tehát meg lehet kapni, de a második kettő elektronikus formában ott van a számítógépemen, és szívesen elküldöm, ha kéri emailben!

Angolul jól olvasók számára – a managerCoach ajánlata
Vannak olyan Internet oldalak, amelyeken keresztül tartalmában igen értékes, angol nyelvű könyveket lehet pdf formában letölteni. Business coachként ajánlom például az alábbi oldalt, ahol először érdemes végig nézni a kínálatot, majd válasszuk ki a számunkra érdekes könyvet. A kívánt dokumentumot részletező lap alján megtaláljuk a letöltés helyét és néha a kibontáshoz szükséges jelszót. A dokumentumot, valószínűleg valamilyen nyilvános tároló helyen találjuk, meg, ahova egy anonimitást jelentő lapon keresztül jutunk. Itt az ingyenes letöltést választva, várhatóan néhány másodpercig várni kell a dokumentum letöltéséig. Megéri kivárni a jelzett időt, mert onnantól kezdve a szokásos internetes letöltéseknek megfelelően kaphatjuk meg a könyvet, vagy cikket. (Néha, sajnos, megszűnnek ezek az oldalak, de igyekszem mindig frissen tartani ezt a webcímet. Ha törölnék, és nem venném észre, megköszönöm, ha ír és akkor frissítem!)
https://thepowermoves.com/resources-list/

Az elméleti ismeretek bővítése a vezetői tudásnak csak az egyik oldala. A másik a gyakorlat, ahol a problémák és nagyobb feladatok megoldásának hatékonnyá alakítására, a vezetői készségek személyes továbbfejlesztésére a leghatékonyabb út: a coacholás.

Ha több, részletesebb és a gyakorlatban azonnal alkalmazható tudást szeretne a fontos vezetői tevékenységekről, készségekről, akkor ezt gyorsan és eredményesen tudja megkapni a leghatékonyabb egyéni vezetőfejlesztés, a coaching keretében. Jelentkezés itt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *